Sosyal Medya

Coğrafyamız

Putin: Türk Akımı’ndan vazgeçmedik

Türkiye-İsrail görüşmelerini desteklediklerini belirten Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türk Akımı ve Güney Akım projelerinden nihai olarak vazgeçmediklerini ifade etti. Putin, Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi adına yürütülen görüşmeleri de olumlu bulduğunu söyledi



Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptıkları görüşmeden sonra düzenlenen basın toplantısında konuştu.

“Karadeniz'in dibinden geçecek doÄŸalgaz boru hatları konusunda Türkiye ile siyasi kaynaklı zorluklar yaşıyoruz” diyen Putin, Türk Akımı ve Güney Akım projelerinden nihai olarak vazgeçmediklerini ifade etti. Rus lider, iki proje konusunda da nihai kararı vermek için Avrupa Komisyonu'nun pozisyonunu açık bir ÅŸekilde öğrenmeleri gerektiÄŸini söyledi.

Moskova, Türk hava sahasını ihlâl eden Rus uçağının 24 Kasım’da düşürülmesinden sonra Türk Akımı görüşmelerini dondurmuÅŸtu.

Rus gazını Güney Avrupa’ya taşıması planlanan bir diÄŸer proje olan Güney Akım ise, AB’nin karşı çıkması üzerine 2014 sonlarında rafa kaldırılmıştı. AB, Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesi ve Ukrayna’daki karışıklıklardaki etkisinden dolayı ekonomik yaptırımlara uÄŸramasının ardından Güney Akım’a karşı çıkmıştı.

‘Ä°srail ile Türkiye'nin görüşmelerine olumlu bakıyoruz’

Putin, Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi adına yürütülen görüşmelere de destek verdiğini söyledi. Müzakerelerin bölgedeki tansiyonun düşmesini sağlayacağını belirtti:

“Ä°srail ve Türkiye arasındaki iliÅŸkilerin düzelmesi için görüşmelerin baÅŸlamasına olumlu bakıyorum. Devletlerin ve halkların birbirlerine doÄŸru atacakları her adım, uluslararası arenada genel olarak olumlu bir etki yaratacak. Devletler arasında ne kadar az sorun olursa, bizler için o kadar iyi olur. Dolayısıyla Türkiye ve Ä°srail arasındaki bu süreci memnuniyetle karşılıyoruz.”

Kaynak: DHA ve Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.